Ik ben Verdi, het koor in de hoofdrol.

IK BEN VERDI

In mei van dit jaar zal het AOK medewerking verlenen aan een reeks concerten die geheel gewijd zijn aan het leven en werken een van de grootste componisten, n.l. Giuseppe Verdi.
Data en locatie zijn nog niet bekend maar wij houden jullie natuurlijk op de hoogte.
Uitgebreidere informatie staat ook op de website “Ik ben Verdi”.
Maar  waar gaat dit  over??

De Geest van Verdi blikt terug op zijn leven en zijn muziek. Dichter/librettist Ruben van Gogh verdiepte zich intensief in de biografie van Verdi, zijn brieven en zijn opera’s. Hij merkte dat de drama’s uit het persoonlijk leven van de componist niet terugkomen in zijn muziek. Op dit gegeven is het hele concert gestoeld.

Edwin Rutten speelt in de voorstelling de Geest van Verdi. Mylou Mazali is zijn tegenspeelster: een stem, De Vrouw, een sopraan. Zij spelen hun dialogen tussen de muziekstukken door.

In deze productie wordt nadrukkelijk de samenwerking tussen amateurs (liefhebbers in de beste zin van het woord), jong talent en professionals gezocht en uitgebuit op een manier die vooral voor talent en amateur een aanzienlijke groei gaat betekenen.

Het programma ziet er als volgt uit (wijzigingen voorbehouden)

Voor de pauze

sopraan
  9. Aïda: Gloria all’Egitto – koor & solist

Giuseppe Verdi

Giuseppe Fortunino Francesco Verdi werd geboren op 10 oktober 1813 in Le Roncole, Italië . ij overleed op 27 januari 1901 in Milaan. Daar lig hij ook begraven op het Cimiterio Monumentale, Casa di Riposi per Musicisti.

Zijn twee echtgenotes waren: Margherita Baressi en Giuseppina Strepponi.
In totaal heeft hij 26 opera’s geschreven. (Informatie uit Wikipedia)

Het AOK heeft uit bijna alle onderstaande opera’s prachtige koorwerken uitgevoerd. Bovendien heeft het koor drie van zijn opera’s t.w. MacBeth, Nabucco en I Lombardi en het Inno delle Nazione in concertante vorm uitgevoerd  in het Concertgebouw.

Onderstaand een overzicht van de door Verdi gecomponeerde  opera’s en missen.

La Traviata, AIda, Rigoletto, Nabucco, Don Carlos, Otello, Messa di Requiem, Falstaff, la Forza del Destino, un ballo in Maschera, Ernani, Simon Boccanegra, Louisa Miller Attila,
i
Vespri Sicilliani, i Lombardi,  i due Foscari, Giovanna d’Arco, Oberto, un giorno di Regno, I masnadieri, Stiffelio, Alzira, Aroldo, la Battaglia di Legnano,  il poveretto, Inno delle Nazioni.