Dirigent

Ago Verdonschot foto: Hans Schellevis

Ago Verdonschot
foto: Hans Schellevis

Sinds mei 2011 is  Ago Verdonschot dirigent bij het Amsterdams Opera Koor. Onderstaand een beknopte  CV.

Voor uitgebreide informatie is een bezoekje aan zijn officiële website aan te bevelen: www.agoverdonschot.nl.

Ago Verdonschot is dirigent en zanger. Koren waaraan hij momenteel leiding geeft, zijn het Amsterdams Opera Koor,   Viva la Musica uit Uden en het Haarlems Gemengd Koor.

Het repertoire van Ago Verdonschot als dirigent omvat missen van Haydn, Mozart, Schubert en Gounod, het Requiem van Fauré, het Weihnachtsoratorium van Bach, The Messiah van Händel, The Armed Man van Karl Jenkins, Die Jahreszeiten van Haydn, Die erste Walpurgisnacht van Mendelssohn, de Londense versie van Ein Deutsches Requiem van Brahms en het Requiem van Verdi. Na zijn eerste opera Attila van Verdi dirigeerde hij scenische en concertante opera’s en fragmenten uit opera’s van Gluck, Mozart, Rossini, Bellini, Donizetti, Verdi, Mascagni, Leoncavallo, Boito, Puccini, Bizet, Gounod, Wagner, Meyerbeer, Tsjaikovsky, Borodin, Smetana en Stravinsky.

Met het Amsterdams Opera Koor trad hij op in het Koninklijk Concertgebouw en met het Rotterdams Opera Koor verschillende malen in de Rotterdamse Doelen. Eveneens dirigeerde hij operettes van Strauss, Kálmán, Léhar, Gilbert & Sullivan en Offenbach.

Als zanger heeft Ago Verdonschot een aanzienlijk repertoire opgebouwd met opera- en operette-aria’s, duetten en muziek uit de Méditerranée, verder oratoriumwerken waaronder het Requiem van Brahms, Duruflé en Fauré. Hij zong de bassolo’s uit The Armed Man van Jenkins tijdens een concert met het Hastings Philharmonic Choir in Hastings. Tevens zong hij o.a. de baritonpartij in de 9e Symfonie van Beethoven en de baspartij in het Requiem van Mozart. Als zanger was hij ook te horen als Christus in de Matthäus-Passion en de Johannes-Passion van Bach. Zijn liedrepertoire omvat werken van Schumann, Brahms, Schubert, Fauré, Poulenc, Vaughan Williams, Grieg en Strauss.

Ago Verdonschot trad op in Duitsland, Engeland, Schotland, Italië en Sint-Petersburg, waar hij met solisten van het Mariinsky Theater en een projectkoor een aantal concerten gaf.

In de nabije toekomst dirigeert Ago I Puritani van Bellini in de Doelen in Rotterdam, L’Elisir d’Amore in de Beurs van Berlage van Amsterdam en Elias van Mendelssohn in de Philharmonie van Haarlem. Als zanger zal hij te horen zijn als Christus in de Johannes-Passion van Bach, de Five Mystical songs van Vaughan-Williams,  The Messiah van Händel en Liederen van Finzi, Barber, Schumann en Poulenc.