Ons koor

Koor 2013

Foto gemaakt door Anne Meyer

Op 6 mei 1950 richtten enkele enthousiaste operaliefhebbers het Amsterdams Opera Koor op. Zij wilden de hoofdstad een koor bieden waar amateurs onder professionele leiding konden zingen uit het rijke repertoire van de grote 19e-eeuwse opera’s. De in die tijd bekende zangpedagoge Bep Ogterop heeft erop toegezien, dat het koor vanaf het begin kwaliteit hoog in het vaandel voerde. Grote namen uit de geschiedenis van de opera raakten met het koor verbonden: Gré Brouwenstijn, Jussi Björling, Christine Deutekom, Henk Poort.

Het AOK heeft altijd professionele dirigenten kunnen aantrekken die ook elders hun sporen hebben verdiend: Hans van den Hombergh, Nicolas Mansfield, Robbert van Steijn en sinds mei 2011 Ago Verdonschot. Verdonschot is tevens dirigent van het Rotterdams Opera Koor  en Viva la Musica uit Uden. In 2013 vierde hij zijn 25-jarig dirigentenjubileum.

Het AOK geeft elk jaar één groot najaarsconcert op een bijzondere concertlocatie in Amsterdam: het Koninklijk Concertgebouw, de Westerkerk, de Beurs van Berlage of het Muziekgebouw aan het IJ. Zo voerde het in 2008 de complete Macbeth en in 2010 de complete Nabucco van Verdi uit, beide keren in het Koninklijk Concertgebouw. Het koor en treedt altijd op met professionele solisten en musici.

Naast concerten op eigen initiatief geeft het AOK uitvoeringen op uitnodiging van culturele of maatschappelijke organisaties of het bedrijfsleven.
Het AOK neemt ook geregeld deel aan manifestaties als de Amsterdamse Uitmarkt, de Rotterdamse Korendagen, het Operafestival in Monnickendam, het Bredewegfestival in Amsterdam-Oost en Klassiek op het Amstelveld.

Comité van Aanbeveling

Het koor voelt zich gesteund door een Comité van Aanbeveling, waarin zitting hebben:
mr Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam
dr. Wim Kok, minister van Staat
Nicolas Mansfield, general director bij de Nederlandse Reisopera
Hans Nieuwenhuis, voormalig directeur van Opera Studio Nederland
Ernst Daniël Smid, bariton, tv-presentator

Onderstaand een korte opsomming van alle evenementen sinds 2013. Uitgebreidere
informatie kunt u vinden  door te klikken op het blokje “Historie”, rechts onder op de pagina.

Samen met Opera per Tutti heeft het AOK in december 2012 kerstconcerten gegeven in De Duif en de Vondelkerk in Amsterdam.

In april 2013 waren er twee concerten die al langere tijd tot een traditie behoorden: één in het woonzorgcentrum De Drie Hoven en één in de Verrijzeniskerk, de thuisbasis van het koor.

In mei 2013 verzorgde het dameskoor van het AOK een diner-concert in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum voor een internationaal advocatencongres, in juni trad het gehele AOK samen met het Kennemer Jeugd Orkest op bij de manifestatie Klassiek op het Amstelveld en in juli werden er bij Opera Zuid onder de paraplu van de Stichting AOK, Project-Operagezelschap en Facilitair, de koorpartijen in een semi-scenische vertolking van Tosca in het Koninklijk Concertgebouw uitgevoerd.

In september en oktober 2013 stonden twee concerten in de Haarlemse Philharmonie op het programma, opnieuw met het Kennemer Jeugd Orkest.

Tijdens het grote najaarsconcert in november 2013 zong het koor, versterkt met veertig projectleden samen met solisten en het Promenade Orkest de complete opera  I Lombardi van Verdi in het Koninklijk Concertgebouw. Eind december 2013 werd  samen met het gezelschap Opera per Bambini, een concert in theater ‘t  Zonnehuis in Tuindorp-Oostzaan gegeven.

Daarna kreeg het AOK van De Nederlandse Opera de uitnodiging om mee te werken aan de grote manifestatie Boom! Amsterdam is een opera . Dat leidde tot een optreden in de wijk IJburg in december en tot het drie maal ten gehore brengen van een zgn. one-minute opera op verschillende locaties in de stad, in de maanden november 2013 en januari en februari 2014.
Het jaar 2014 werd verder nog gevuld met gevarieerde concerten in De Duif op 30 maart, in woonzorgcentrum Torendael op 23 april, in het Vondelpark op 14 juni (in het kader van de viering van 150 jaar Vondelpark) en op 20 september als onderdeel van de tweede editie van de manifestatie Klassiek op het Amstelveld.
Op 26 oktober 2014 concerteerden we in het Muziekgebouw aan ’t IJ, met hoogtepunten uit de opera’s Anna Bolena van Donizetti en I Puritani van Bellini.

In 2015 concerteerden we  op 6 juni in de Duif met een gevarieerd Belcanto programma. In samenwerking met Opera per Tutti  hebben we een geslaagd open lucht gegeven tijdens de grote Sail manifestatie in Amsterdam. Op 12 december 2015 voerden  we met veel succes een speciaal operaprogramma in kerstsfeer uit in de Amsterdamse Noorderkerk.

In 2016 brachten we voor de derde keer In de kerk de Duif het programma Opera Light.
Op maandag 16 mei (2e Pinksterdag) deden we met heel veel plezier mee aan het Koninklijk Korenfestival in  het Koninklijk Concertgebouw.
Op 29 oktober gaven we ons eigen jaarlijks concert in de Zuiderkerk in Amsterdam. Dat werd met veel succes herhaald op 30 oktober in de Amstelkerk in Ouderkerk a/d Amstel.

Het eerste concert in 2017 was wel heel bijzonder. We traden op 26 maart op in de Effectenbeurszaal in de Beurs van Berlage, samen met de Berliner Chorvereinigung uit Spandau.
Het was in het lange bestaan van ons koor de eerste keer dat we met een buitenlands koor hebben opgetreden. En de mening van het AOK:  het smaakt naar meer!