Ons koor

Op 6 mei 1950 richtten enkele enthousiaste operaliefhebbers het Amsterdams Opera Koor op. Zij wilden de hoofdstad een koor bieden waar amateurs onder professionele leiding konden zingen uit het rijke repertoire van de grote 19e-eeuwse opera’s.  Vermeldenswaard is dat het Amsterdams Opera Koor op 14 september 1961 koninklijk werd goedgekeurd.
De in die tijd bekende zangpedagoge Bep Ogterop heeft erop toegezien, dat het koor vanaf het begin kwaliteit hoog in het vaandel voerde. Grote namen uit de geschiedenis van de opera raakten met het koor verbonden: Gré Brouwenstijn, Jussi Björling, Christine Deutekom, Henk Poort.

Het AOK heeft altijd professionele dirigenten kunnen aantrekken die ook elders hun sporen hebben verdiend: Hans van den Hombergh, Nicolas Mansfield, Robbert van Steijn en sinds mei 2011 Ago Verdonschot. Verdonschot is tevens dirigent van het Rotterdams Opera Koor  en Viva la Musica uit Uden. In 2013 vierde hij zijn 25-jarig dirigentenjubileum.

Het AOK geeft elk jaar één groot najaarsconcert op een bijzondere concertlocatie in Amsterdam: het Koninklijk Concertgebouw, de Westerkerk, de Beurs van Berlage of het Muziekgebouw aan het IJ. Zo voerde het in 2008 de complete Macbeth, in 2010 de complete Nabucco en in 2013 I Lombardi  van Verdi uit, steeds in het Koninklijk Concertgebouw. Het koor treedt altijd op met professionele solisten en musici.

Naast concerten op eigen initiatief geeft het AOK uitvoeringen op uitnodiging van culturele of maatschappelijke organisaties of het bedrijfsleven.
Het AOK neemt ook geregeld deel aan manifestaties als de Amsterdamse Uitmarkt, de Rotterdamse Korendagen, het Operafestival in Monnickendam, het Bredewegfestival in Amsterdam-Oost en Klassiek op het Amstelveld.

Behalve concerten op eigen initiatief geeft het AOK ook uitvoeringen op uitnodiging van culturele of maatschappelijke organisaties en van het bedrijfsleven. Zo verzorgde het dameskoor van het AOK in 2013 een dinerconcert in het Scheepvaarthuis voor een internationaal advocatencongres. Ook trad het AOK een aantal keren samen met Opera per Tutti op, o.a. in de Duif, de Vondelkerk, het Zonnehuis in Tuindorp-Oostzaan en in 2015 op het Steigereiland bij IJburg ter gelegenheid van Sail Amsterdam. Het AOK heeft nauwe banden met De Nationale Opera. Met Opera Zuid nam het in 2013 deel aan de semiscenische uitvoering van Puccini’s Tosca in het Koninklijk Concertgebouw. Het AOK is geregeld present bij manifestaties als de Amsterdamse Uitmarkt, de Rotterdamse Korendagen, het Operafestival in Monnickendam, het Bredewegfestival in Amsterdam-Oost en Klassiek op het Amstelveld. Bij de viering van 150 jaar Vondelpark in 2015 trad het AOK samen met het ensemble Camerata Particolare op. In 2016 deed het mee aan het Korenfestival in het Koninklijk Concertgebouw.

Recent

Op 26 maart 2017 trad het AOK samen met de Chorvereinigung Spandau uit Berlijn op in de Beurs van Berlage met de mooiste gedeelten uit beroemde opera’s. Twee koren, twee dirigenten: naast Ago Verdonschot van het AOK ook Ulrich Paetzholdt van de CVS. Solisten waren sopraan Claudia Patacca en bariton Ago Verdonschot. Aan de vleugel zaten afwisselend Ardjoena Soerjadi en Jake Walsh. Primeur was de presentatie door Quinty Trustfull. Het thema van dit concert was ‘Muziek verbindt’.

Op 17 december 2017 gaf het AOK opnieuw acte de présence in de Beurs van Berlage, nu met hoogtepunten uit twee opera’s: Lucia di Lammermoor van Donizetti en Mosè van Rossini. Als thema was gekozen voor ‘Gezongen hartstocht’. Maar liefst zes solisten verleenden hun medewerking: sopraan Monique Krüs, mezzo Leonie van Rheden, tenoren Uroš Petrač en Hans van de Scheur, bariton Bora Balci en bas-bariton Martijn Sanders. Aan de vleugel zat Hans Schellevis. De waanzinsaria van Lucia door Monique Krüs samen met fluitist Domingo Chan liet niemand onberoerd. Vertelster bij dit vrijwel uitverkochte concert was Moïse Trustfull.

Op 17 juni 2018 bracht het AOK een klankvolle ode aan Giuseppe Verdi in een uitverkochte Dominicuskerk. Als solisten traden op sopraan Elnara Shafigullina, tenor Reza Ranjazmay, bariton Ago Verdonschot en bas-bariton Frederik Bergman. Susan Ball begeleidde het geheel op de vleugel. In september volgden verschillende feestelijke optredens bij Klassiek op het Amstelveld: in het hoofdprogramma samen met Susan Ball aan de vleugel en onder leiding van Ago Verdonschot én in de Grande Finale met het Noord Hollands Jeugd Orkest onder leiding van Bas Pollard.

Het AOK luidde op 1 december het jaar 2018 uit met een drukbezocht Rossini-concert, wederom in de Dominicuskerk. Op het programma stonden hoogtepunten uit drie verschillende opera’s van deze veelzijdige componist: Maometto Secondo, La Donna del Lago en Il Viaggio a Reims. Solisten waren sopraan Gulnara Shafigullina, mezzo Linsey Coppens, tenoren Harald Quaaden en Luca The en bas- bariton Nanco de Vries. Hans Schellevis verzorgde de begeleiding aan de vleugel en het geheel stond onder leiding van Ago Verdonschot. In de Opera Gazet van 2 december verscheen een lovende recensie van Olivier Keegel, waarin het AOK een “begrip in Nederland en de trots van Amsterdam” werd genoemd.

In 2019 gaf het AOK op 15 juni samen met het Rotterdams Operakoor een concert in de Grote of St- Laurenskerk te Rotterdam. Het thema was ‘L’opera unisce’ (opera verbindt). Voor het eerst in hun geschiedenis zongen beide koren samen: 140 zangers voerden werken uit van o.a. Bellini, Donizetti, Puccini en Verdi. Solisten waren sopraan Gulnara Shafigullina en bariton Ago Verdonschot. De begeleiding werd verzorgd door Susan Ball aan de vleugel piano en Hayo Boerema op het orgel. Het geheel stond onder leiding van Ago Verdonschot.

Op 1 december 2019 gaf het AOK een feestelijk concert in de Amsterdamse Dominicuskerk met hoogtepunten uit het operarepertoire: werken van Donizetti, Bellini, Pacini, Ponchielli, Mascagni en Verdi. Solisten waren sopraan Monique Krüs en bariton Ago Verdonschot. De begeleiding aan devleugel was in handen van Hans Schellevis. Natuurlijk stond ook dit concert onder de muzikale leiding van de vaste dirigent Ago Verdonschot.

Concertreizen

Het AOK maakt ook concertreizen. In oktober 2011 gaf het drie concerten in Praag.
Op 21 april 2019 trad het op uitnodiging van de Chorvereinigung Spandau samen met hen én het Sinfonie Orchester Berlin op in een uitverkochte Berlijnse Philharmonie. Solisten waren sopraan Katharina Richter, tenor Enrique Ambrosio en bariton Ago Verdonschot. Drie dirigenten voerden afwisselend koor en orkest aan: Svetoslav Borisov (orkest), Ulrich Paetzholdt (CVS) en Ago Verdonschot (AOK).

Wij zijn verheugd te kunnen berichten dat de heer Henk Poort zich bereid heeft verklaart zitting te nemen in het Comité van Aanbeveling . Voor het AOK is Henk Poort geen onbekende. Als operazanger heeft hij vele malen  met veel succes bij ons koor gesoleerd.

Comité van Aanbeveling

Het koor voelt zich gesteund door een Comité van Aanbeveling, waarin zitting hebben:
Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam
Nicolas Mansfield, voormalig general director bij de Nederlandse Reisopera
Hans Nieuwenhuis, voormalig directeur van Opera Studio Nederland
Robbert van Steijn, chef-dirigent Leipzig Symphonie-orkest, arrangeur, componist en pianist

Ernst Daniël Smid, bariton, tv-presentator
Henk Poort, opera- en musicalzanger
========================================================================

Bovenstaand zie u het Comité van Aanbeveling, waarin ook Nicolas Mansfield, voormalig directeur van de Nederlands Reisopera, zitting heeft.
Wij zijn zeer verheugd dat hij de moeite heeft genomen om, middels onderstaand schrijven, ons
koor aan te bevelen aan u allen, lezers van deze pagina.

Het Amsterdams Opera Koor is meer dan een koor alleen. Het is een begrip. Al decennia lang komen zangers uit alle delen van de stad en de regio wekelijks bij elkaar om bekende en ook minder bekende koren uit opera’s te zingen. Het was mij een grote eer een paar jaar dirigent te mogen zijn van het koor, en met liefde neem ik momenteel zitting in hun comité van aanbeveling.

Ik aarzel geen moment het koor aan te bevelen aan iedereen die van opera houdt. Onder de gepassioneerde leiding van hun dirigent, Ago Verdonschot, geeft het koor jaarlijks meerdere concerten op toplocaties, zoals het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam.

Samen zingen is een groot genot. Samen de mooiste delen uit het operarepertoire zingen is een groot geschenk. Je hoeft geen geoefende zanger of zangeres te zijn om lid te zijn van het Amsterdams Opera Koor. Het is werkelijk voor iedereen, en daarom beveel ik het koor van harte aan.

Nicolas Mansfield

 

================================================================

Beloningsbeleid Amsterdams Opera Koor

September 2019

Er zijn geen mensen in dienst van het koor.
De dirigent ontvangt een gage volgens de geldende normen.
Bestuursleden en leden die aanvullende taken verrichten, ontvangen geen beloning.

RSIN Amsterdams Opera Koor: 823558083

================================================================

Amsterdams Opera Koor

September 2019

Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatie Nummer (RSIN) Het RSIN van het Amsterdams opera Koor is: 823558083

================================================================

 

 

Beleidsplan-2023-25-def.-29-maart-2023

PDF Embedder requires a url attribute