Ons koor

Koor 2013

Foto gemaakt door Anne Meyer

Op 6 mei 1950 richtten enkele enthousiaste operaliefhebbers het Amsterdams Opera Koor op. Zij wilden de hoofdstad een koor bieden waar amateurs onder professionele leiding konden zingen uit het rijke repertoire van de grote 19e-eeuwse opera’s.  Vermeldenswaard is dat het Amsterdams Opera Koor op 14 september 1961 koninklijk werd goedgekeurd.
De in die tijd bekende zangpedagoge Bep Ogterop heeft erop toegezien, dat het koor vanaf het begin kwaliteit hoog in het vaandel voerde. Grote namen uit de geschiedenis van de opera raakten met het koor verbonden: Gré Brouwenstijn, Jussi Björling, Christine Deutekom, Henk Poort.

Het AOK heeft altijd professionele dirigenten kunnen aantrekken die ook elders hun sporen hebben verdiend: Hans van den Hombergh, Nicolas Mansfield, Robbert van Steijn en sinds mei 2011 Ago Verdonschot. Verdonschot is tevens dirigent van het Rotterdams Opera Koor  en Viva la Musica uit Uden. In 2013 vierde hij zijn 25-jarig dirigentenjubileum.

Het AOK geeft elk jaar één groot najaarsconcert op een bijzondere concertlocatie in Amsterdam: het Koninklijk Concertgebouw, de Westerkerk, de Beurs van Berlage of het Muziekgebouw aan het IJ. Zo voerde het in 2008 de complete Macbeth, in 2010 de complete Nabucco en in 2013 I Lombardi  van Verdi uit, steeds in het Koninklijk Concertgebouw. Het koor treedt altijd op met professionele solisten en musici.

Naast concerten op eigen initiatief geeft het AOK uitvoeringen op uitnodiging van culturele of maatschappelijke organisaties of het bedrijfsleven.
Het AOK neemt ook geregeld deel aan manifestaties als de Amsterdamse Uitmarkt, de Rotterdamse Korendagen, het Operafestival in Monnickendam, het Bredewegfestival in Amsterdam-Oost en Klassiek op het Amstelveld.

Wij zijn verheugd te kunnen berichten dat de heer Henk Poort zich bereid heeft verklaart zitting te nemen in het Comité van Aanbeveling . Voor het AOK is Henk Poort geen onbekende. Als operazanger heeft hij vele malen  met veel succes bij ons koor gesoleerd.

Comité van Aanbeveling

Het koor voelt zich gesteund door een Comité van Aanbeveling, waarin zitting hebben:
Dra. FemkeHalsema, burgemeester van Amsterdam
Nicolas Mansfield, general director bij de Nederlandse Reisopera
Hans Nieuwenhuis, voormalig directeur van Opera Studio Nederland
Ernst Daniël Smid, bariton, tv-presentator
Henk Poort, Opera-Musicalzanger en Acteur
========================================================================

Bovenstaand zie u het Comité van Aanbeveling, waarin ook Nicolas Mansfield, directeur van de Nederlands Reisopera, zitting heeft.
Wij zijn zeer verheugd dat hij de moeite heeft genomen om, middels onderstaand schrijven, ons
koor aan te bevelen aan u allen, lezers van deze pagina.

Het Amsterdams Opera Koor is meer dan een koor alleen. Het is een begrip. Al decennia lang komen zangers uit alle delen van de stad en de regio wekelijks bij elkaar om bekende en ook minder bekende koren uit opera’s te zingen. Het was mij een grote eer een paar jaar dirigent te mogen zijn van het koor, en met liefde neem ik momenteel zitting in hun comité van aanbeveling.

Ik aarzel geen moment het koor aan te bevelen aan iedereen die van opera houdt. Onder de gepassioneerde leiding van hun dirigent, Ago Verdonschot, geeft het koor jaarlijks meerdere concerten op toplocaties, zoals het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam.

Samen zingen is een groot genot. Samen de mooiste delen uit het operarepertoire zingen is een groot geschenk. Je hoeft geen geoefende zanger of zangeres te zijn om lid te zijn van het Amsterdams Opera Koor. Het is werkelijk voor iedereen, en daarom beveel ik het koor van harte aan.

Nicolas Mansfield

Directeur Nederlandse Reisopera

Beloningsbeleid Amsterdams Opera Koor

September 2019

Er zijn geen mensen in dienst van het koor.
De dirigent ontvangt een gage volgens de geldende normen.
Bestuursleden en leden die aanvullende taken verrichten, ontvangen geen beloning.

RSIN Amsterdams Opera Koor: 823558083

Amsterdams Opera Koor

September 2019

Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatie Nummer (RSIN) Het RSIN van het Amsterdams opera Koor is: 823558083

===============================================================

AOK. 2019-07-22 Beleidsplan 2019 (def.)

===============================================================