Zuiderkerk en Amstelkerk

Sinds de oprichting  van het AOK in 1950 is het de eerste keer dat we in zowel de Zuiderkerk als de Amstelkerk zullen optreden. Beide kerken hebben een lange geschiedenis en zijn een bezoek zeker waard. We zien u ook om deze reden graag op een van onze concerten. Er zijn nog kaarten te koop.

De Zuiderkerk te Amsterdam  (zie boven) werd gebouwd begin 1600 door bouwmeester Hendrick de Keyser. Deze kerk is de eerste kerk in Amsterdams die was bestemd voor de Calvinistische eredienst. Indertijd werd deze kerk als vernieuwend beschouwd, Dat blijkt ook uit de versregels die stadsdichter Bredero eraan wijdde:
” ‘t Is een wonder, nietwaar, hoe fray siet men de Zuyderkerk
de witte steenen toren, ‘t is wel een treflijck werk!
Hoe flickert de son met weerlichtend geschimmer
Op die verglaasde daken en op dat nuw getimmer.”

De Amstelkerk in Ouderkerk a/d Amstel (zie boven) dateert van 1775 en is een Protestantse kerk. Deze kerk is gesitueerd op misschien wel de mooiste plek van Ouderkerk, bij de samenvloeiing van Amstel en Bullewijk. In de Diaconiehuisjes uit de 18e eeuw, naast de kerk, is momenteel een museum gevestigd, geheel gewijd aan de geschiedenis van Ouderkerk. Openingstijden woensdag t/m zondag van 13.00 tot 16.00 uur.