Concert in de Westerkerk

Feestelijk kerstconcert in Westerkerk

Harmonieorkest Groot Excelsior had het Amsterdams Opera Koor uitgenodigd om op zondagmiddag  17 december gezamenlijk een kerstconcert te verzorgen in de Westerkerk. Het moest een mooi, maar ook vrolijk concert worden, dat mensen in een prettige kerstsfeer zou brengen. Het AOK beschouwde dit als een aantrekkelijke uitdaging. Veel overleg tussen de beide besturen volgde en toen het repertoire vaststond, begon het studeren. Twee generales (een met orkest en een met piano) gingen aan de grote dag vooraf.

De koor- en orkestleden hadden op 17 december een laatste korte repetitie in de kerk vóór het publiek arriveerde. Het volume van het orkest klonk in die grote lege ruimte nog overweldigender dan tijdens de generale. Het maakte sommige koorleden wat onzeker: hoort het publiek ons nog wel? Zelfs geoefende zangers als onze solisten Ago Verdonschot en Elnara Muermans leken moeite te hebben boven het orkestgeweld uit te komen. We hadden in ieder geval onze ‘eigen’ stukken nog, begeleid door Hans Schellevis aan de vleugel.

Om 14:00 uur mocht het publiek naar binnen en niet veel later zat de kerk bomvol. Daardoor werden de opwinding en motivatie nóg groter. We namen een laatste slokje water, keken of de sjaals en strikjes goed zaten, deden onze nette schoenen aan, pakten onze muziekmap en liepen in een lange rij langs het publiek naar onze plaatsen op het podium. Na een kort welkom door de voorzitter van Excelsior en de opkomst van Elanara met beide dirigenten begon het concert met een feestelijke Christmas Carol door het orkest. Bij de eerste samenzang merkten we al dat de akoestiek in die volle kerk beter was dan bij de repetitie. Toen we ons eerste koorstuk, de Preghiera uit Mosè samen met sopraan Elnara en bariton Ago zongen, hoorden we hoe goed het klonk. We hervonden onze operastemmen en behielden die gedurende het hele concert. Zelfs bij de Cantique de Noël, dat we samen met Groot Excelsior zongen, lieten we ons niet wegblazen.

In de pauze kregen we van vele kanten complimenten over onze zang en ook over onze kleding. Dat gaf ons zelfvertrouwen en met nog meer enthousiasme begonnen we aan het tweede deel van het programma. Na A Home Alone Christmas door Excelsior zong het AOK de Cantique de Jean Racine, en de carols What child is This en Still a Bach Christmas met begeleiding op de vleugel. We hoorden zelf, maar zagen ook aan dirigent Ago hoe goed het ging. Aan het eind van het programma zongen we samen met Excelsior en het publiek Amerikaanse kerstklassiekers uit A Swinkling Christmas. Na het applaus en de bloemen brachten we voor een enthousiast publiek nog de toegift We Wish You a Merry Christmas. Met de muziek nog in ons hoofd gingen we naar huis. We mogen terugkijken op een zeer geslaagd concert.

Elly