Het AOK brengt Lucia en Mosè naar de Beurs

 

Het in 1950 opgerichte Amsterdams Opera Koor zingt op zondagmiddag 17 december hoogtepunten uit twee opera’s vol hartstocht in de Effectenbeurszaal van de beroemde Beurs van Berlage: Lucia di Lammermoor van Gaetano Donizetti en Mosè van Gioacchino Rossini.

In de belcanto-opera Lucia di Lammermoor brengt een uithuwelijking de titelheldin tot grote wanhoop met fatale gevolgen. Haar beroemde waanzinaria zal geen luisteraar onberoerd laten. Het libretto is gebaseerd op een roman van Sir Walter Scott en gaat terug op een waar gebeurd Schots familiedrama.

Mosè vertelt de oudtestamentische geschiedenis van de uittocht uit Egypte door het Joodse volk onder de bezielende leiding van Mozes. Rossini heeft het robuuste leiderschap van Mozes en de sterk wisselende gemoedstoestanden van zijn volgelingen intens in muzikale vormen weten te vangen.

De solopartijen in deze opera’s worden vertolkt door zes solisten met ervaring in binnen- en buitenland: sopraan Monique Krüs  sopraan, mezzo-sopraan Leonie van Rheden, tenoren Uroš Petrač en Hans van de Scheur, bariton Bora Balci en bas-bariton Martijn Sanders.

Het ca. zeventig leden tellende Amsterdams Opera Koor heeft een rijke geschiedenis van vele optredens op diverse podia in onze hoofdstad en daarbuiten, samen met uitmuntende solisten en vermaarde dirigenten. Het heeft in de laatste tien jaar zelfs drie complete Verdi-opera’s uitgevoerd in het Koninklijk Concertgebouw.

Koor en solisten worden deze middag aan de concertvleugel begeleid door Hans Schellevis, die al vaker met het Amsterdams Opera Koor heeft samengewerkt. Hij is behalve pianist ook dirigent en repetitor.

Het geheel staat onder leiding van Ago Verdonschot, die sinds 2011 als vaste dirigent aan het Amsterdams Opera Koor verbonden is. Naast dirigent is hij ook professioneel zanger en treedt hij regelmatig als baritonsolist op.

De presentatie is in handen van Moïse Trustfull.

Toegangskaarten à € 28 (jongeren tot 18 jaar € 10) inclusief garderobe, programma en pauzedrankje zijn te bestellen via www.beursvanberlage.com (Agenda) of rechtstreeks aan de kassa van de Beurs van Berlage, Damrak 243, 1012 ZJ Amsterdam (dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur). Telefonisch bestellen bij de Beurs is niet mogelijk. Natuurlijk kunnen familie en vrienden ook bij de leden kaarten afnemen. Let wel, het zijn geen besproken plaatsen.

Het concert duurt ca. 2½ uur, inclusief pauze. Aanvang: 14.00 uur. Zaal open 13.30 uur.

 

Leonie van Rheden
mezzo-sopraan

 

 

Monique Krüs

sopraan

Bora Balci, bariton

Hans Schellevis, vleugelbegeleider

Hans van der Scheur, tenor

Ago Verdonschot, dirigent

Moïse Trustfull. presentatrice

 

 

 

 

Martijn Sanders, bas-bariton