L’elisir d’amore op 24 april 2022

List, ijdelheid en liefde.

Het Amsterdams Opera Koor brengt samen met Het Promenade Orkest een feestelijke concertante uitvoering van de komische opera ‘L’elisir d’amore’ ( het liefdeselixer) van Gaetano Donizetti.

Op 6 mei 1950 werd het koor opgericht. Na meer dan zeventig jaar is het nog steeds springlevend en bovendien het enige echte amateuroperakoor van Amsterdam.

In deze opera wordt de ware liefde uiteindelijk beloond, maar eerst zal de sympathieke Nemorino zich door een chaos van afwijzing, vernedering en bedrog moeten werken. De door hem aanbeden Adina is behalve voor liefde ook gevoelig voor rijkdom en aanzien. Eerzucht, ijdelheid, drank, geld en misverstand spelen een belangrijke rol in deze vrolijke opera vol prachtige aria’s en aantrekkelijke koorstukken.

Het concert vindt plaats op een schitterende locatie, in het Muziekgebouw aan ‘t IJ. Dit gebouw beschikt over een alom geroemde akoestiek en is prachtig gelegen aan het IJ. Er is een eigen parkeergarage en het is goed bereikbaar met openbaar vervoer. Voor dit prachtige evenement zijn de navolgende solisten gecontracteerd:
Adina: Anna Balaian
Nemorino: Felipe Carlos
Dulcamara: Sam Eggenhuizen
Belcore: Emmanuel Franco-Pentinga
Giannetta: Elnara Muermans

Koor en solisten zullen worden begeleid door Het Promenade Orkest en het geheel staat onder leiding van onze dirigent Ago Verdonschot.

Sopraan Anna Balaian begon vanaf haar zesde met vioollessen aan de Sayat-Nova Musical School, Yerevan, Armeniƫ. Zij is afgestudeerd aan het Komitas State Conservatory of Yerevan. Naast deelname aan verschillende vocale competities, geeft ze ook regelmatig concerten in heel Europa. Ze werkt intensief aan het operarepertoire, om zo het grote dramatische potentieel van haar stem en persoonlijkheid te laten zien.

De Russisch-Nederlandse sopraan Elnara Muermans is geboren in Krasnodar, maar opgegroeid in Chukotka in het Noordoostelijke puntje van Rusland. In St. Petersburg is Elnara klassieke zang gaan studeren onder begeleiding van de bekende operazangeres Rimma Volkova. ( Mariinsky Theater soliste). Zij heeft haar masterdiploma klassieke zang aan het Conservatorium van Amsterdam afgerond.

Felipe Gallogos werd geboren in Guadalajara, Mexico. Hij heeft zich ontwikkeld als een klassieke tenor in oratorium, concertmuziek en opera. Hij studeert momenteel aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Catrin Wyn-Davies en Rita Dams.

Emmanuel Franco , bariton is geboren in het Mexicaanse Tijuana, behaalde zijn bachelordiploma aan het San Fransisco Conservatory of Music en zijn masterdiploma aan de Dutch National Opera Academy. In het Spaanse Pamplona trad hij op als Belcore in L’elisir d’amore met FundaciĆ³n Baluarte-AGAO.

Sam Eggenhuizen, bas-bariton deed zijn vooropleiding Klassieke Zang bij Het Conservatorium van Amsterdam. Daarna vervolgde hij zijn studie in Tilburg met de opleiding Muziektheater Klassiek. Hier kreeg hij o.a. les van Miranda van Kralingen, Edward Hoepelman en Marc Krone. Momenteel volgt Sam zanglessen bij Hans Pieter Herman Heynis.

Het Promenade Orkest is een professioneel symfonieorkest, gespecialiseerd in het begeleiden van koren. Het werd in 2004 opgericht en heeft sindsdien in heel Nederland honderden koorbegeleidingen verzorgd. Het orkest heeft een vaste kern musici, met vaste aanvoerders van strijkers-en blazersgroepen.

Ago Verdonschot, Dirigent

Muzikale Leiding.